Startside‎ > ‎Blog‎ > ‎

Stemmesminke

indsendt 12. sep. 2017 08.14 af Skye Løfvander   [ opdateret 12. sep. 2017 14.33 af Stemmens Dag ]


Det er nok nemmere at blive opmærksom på, at vi lever i en photoshoppet verden, hvor modellens kurver og ansigtstræk manipuleres, hvor Månen er større end i virkeligheden og landskaber kun fanger øjet i HDR, end det er at blive bevidst om, hvor meget der 'snydes' med vokaler i musikindustrien.
Denne artikel fra Gaffa er en fin indføring i den digitale form for stemmesminke, og for særligt interesserede følger her et par henvisninger til videoer med iørefaldende eksempler:

Eksemplet med Britney Spears' sang Alien er valgt, fordi det er kort og illustrativt. Ingen bryder sig dog om at blive udstillet, så retfærdigvis skal det siges, at den lækkede lydstump, hvor hun ikke just intonerer rent, er fra en opvarmningssession, og at man har valgt en passage, hvor intonationen er særlig uskøn. De fleste sangkendere er enige om, at hun ikke er nogen stor sangerinde, men det bliver tydeligt, at man kan nå meget langt med relativt beskedne sangevner, og hun er slet ikke det mest markante eksempel på dette.
Hele sangen uden lydsminke kan høres her:
Det skal måske også nævnes, at det i dette tilfælde drejer sig om MelodyneJustin Bieber, som på dette område er en mandlig parallel til Britney, benytter sig ligeledes af Melodyne (et program som har nogle af de samme egenskaber som det mere kendte Auto-Tune) og lægger vægt på, at han ikke har brug for stemmesminke. I et kendt eksempel, hvor han intonerede urent, afbrød han en liveoptræden og forsøgte at redde situationen ved at spørge om, hvorvidt lydfolkene havde lagt Auto-Tune på lyden, for det havde han bestemt ikke brug for.

Nyhedsværten Tanya O'Rourke fra WCPO-9 er ikke sanger, men for at anskueliggøre, hvad der sker, når der lægges forskellige grader af Auto-Tune på en utrænet stemme, brugte hun sig selv som eksempel. I den følgende video kan man høre hende synge hhv. uden, med noget og med meget autotune på sin stemme. Eksemplerne begynder ved minuttal 03:11:

Dommere i talentkonkurrencer har vænnet sig så meget til lydsminke, at de kan blive forvirrede, når de møder en sanger, som faktisk intonerer rent og har en stemmeklang, som minder om et sminket produkt. I den ukrainske udgave af X-faktor i 2012 afbrød dommerne Aida Nikolaychuk, fordi de mente, at der var lagt en effekt ind på hendes stemme (minuttal 02:58). De bad hende dernæst om at synge uden musikledsagelse, og hun lod sig heldigvis ikke slå ud af de tvivlende dommere. Hun vandt i øvrigt konkurrencen. 
Sidste eksempel er en sang, som for mange har en særlig status, og hvor udviklingen sættes i relief. Michael Jackson og Lionel Richies støttesang for sultne børn i Afrika, We are the World, blev indspillet i 1985, hvor der endnu ikke fandtes Auto-Tune:

25 år senere, i 2010, samledes en række sangere og musikere for at indspille en støttesang for jordskælvsofre på Haiti. Som det fremgår, var der flere af dem, hvis sangstemmer var syltet ind i effekter og Auto-Tune, noget som simpelthen var blevet del af deres image som sangere. Ingen nævnt, ingen glemt:Comments