Startside‎ > ‎Historisk‎ > ‎

2012

Nedenfor introduceres dagen, som den gjorde op til arrangementet.
Se videoer fra dagen: Klik & kik!

Velkommen til Stemmens Dag i Rundetaarn, 14. april 2012!

... Velkommen til summen, suk og sang, til tale, hvisken og råb, til udbrud og ytringer 
- vi vender tårnet på hovedet som et omvendt Babel!
Nedenstående program er foreløbigt, så vi tager forbehold for ændringer - mest sandsynligt til endnu mere spændende indhold!Kl. 10-17 vil man i Bibliotekssalens apsis og caféområde kunne opleve stande, udstilling, workshops, foredrag mm.: 
Minuttal 00 mødes vi i observatoriet, hvor der præsenteres workshops og foredrag. Første workshop dog 10.15
Minuttal 30 er der optræden og happenings i Sneglegangen.
 
Kl. 19.00 er der koncert i Bibliotekssalen med Kammerkoret Carmina, Voices of Witches, Sange i Nuet, Ensemble Volare, m.fl. 
I den sidste del synger korene sammen, og publikum synger med. Alt sammen under ledelse af Gösta Petersen.
Workshops og foredrag i observatoriet, minuttal 00:
Kl. 10.15: Skye Løfvander: Overtonesang
Kl. 11.00: Knud Riishøjgård: Stemmemanipulation i elektronisk komposition NB! I Skolestuen
Kl. 12.00: Birgitte Helena Winther: Lydhealing og stemmens forvandlende kraft
Kl. 13.00: Laura Kamis Wrang: Den levende oplæsning.
Kl. 14.00: Tahir Dalager: Human Beatbox NB! I Bibliotekssalens Apsis!
Kl. 15.00: Sanne Graulund: Stemmens frihed og spontanitet
kl. 16.00: Malene Bichel: Mindfulness og playfulness - kreativitetens to ben.

Læs mere om indholdet længere nede på siden!
Se og hør smagsprøver på workshopsholderne og deres stemmer på YouTube afspilningsliste

Indslag i Sneglegangen, minuttal 30:
Kl. 11.30 & 12.30: Voices of Witches
Kl. 14.30: Ensemble Volare
Kl. 15.30 & 16.30: Kammerkoret Carmina

Indslag i observatoriet:
Kl. 13.30: Laura Kamis Wrang fortæller historie

Sange i nuet; Kammerkoret Carmina; Voices of Witches; Ensemble Volare med Gösta Petersen


Koncert: Stemmens Aften, Rundetaarns Bibliotekssal:
Kl. 19.00: Voices of Witches, Kammerkoret Carmina, Sange i Nuet, Ensemble Volare m.fl. 
Finalen med fællessang ledes af Gösta Petersen.

Læs mere om de medvirkende længere nede på siden!
Se og hør smagsprøver på kunstnerne og deres stemmer på YouTube afspilningsliste
Du kan bestille billetter til koncerten i Rundetaarns Billetbutik Stemmens Aften: Kort præsentation af de medvirkende ensembler:

Sange i Nuet

Hvordan opstår musik? I løbet af 2011 har ti sangere leget og improviseret sig til musik, der først opstår i det øjeblik, hvor de sætter mikrofonen til munden. Vi kalder det Sange i Nuet. Formen hvor flere sangere kan improvisere sammen kaldes også Circle Song og er opfundet af den amerikanske supervokalist Bobby McFerrin. De ti sangere er blevet ledet og vejledt af Kristian Skårhøj. www.sangeinuet.dk


Kammerkoret Carmina

Kammerkoret Carmina har eksisteret siden 1985 og består i dag af 20-24 sangere fra Københavnsområdet. Carmina synger hovedsageligt klassisk a cappella musik, der periodemæssigt strækker sig fra renæssancen og til vor tid med helt nykomponerede værker. Kammerkoret Carmina ynder at byde på anderledes koroplevelser og har tidligere budt på koncerter i samarbejde med en astrofysiker og skildret renæssancen med idéen om kosmos og datidens musik. Carmina ledes af Kasper Beck Hemmingsen. www.carmina.dk 


Voices of Witches

Voices Of Witches synger efterhånden sammen på 11. år. De odenseanske sangerinder emmer af livsglæde, sammenhold og udtryk, når de skyder den af på scenen. Truppen har sammen lavet flere store opsætninger i byen. Bla. "The James Bond Show" (2006), "Dream Catcher" (2008) og sidst "Limbo" (2011). Iørefaldende arrangementer af kendte numre, fantastiske sangstemmer og en helt ubeskrivelig fællesskabsfølelse mellem både sangerinder og publikum. www.facebook.com/groups/50534031661/


Ensemble Volare

Vokalensemblet Volare består af tre damer og tre herrer, og vil nok slå en og anden med forbløffelse over mulighederne med den menneskelige stemme: Ikke alene udvides det tonale spektrum med over fire oktaver ved at fremhæve dybe rumlende undertoner og højtsvævende overtoner, man bliver også opmærksom på, at i klangens univers findes lag på lag at gå på oplevelse i. Volare har især beskæftiget sig med overtonesang i forbindelse med poesi og nordiske folkesange. De har sammen et dybt musikalsk fundament udviklet gennem mange års fælles sanglig udfoldelse, som skaber rum til improvisation og originale udtryk.

WORKHOPS:

Kl. 10.15: Skye Løfvander: Overtonesang

Overtoner er det, vi skaber klang med. Med overtonesang spaltes klangen, så overtonerne træder frem i et selvstændigt lyst og klart lag to-fire oktaver over primærtonens* frekvens. Foruden en fascinerende oplevelse kan det være afsæt til en holistisk – men ikke spor spekulativ – forståelse af krop, sprog, matematik og musik. Alle kan på et par timer lære at frembringe tydelige overtoner, men det tager noget længere at beherske dem i en grad, så man kan kalde sig overtonesanger.  

*Klangens fundament, deltone nr. 1.

Skye er sanger, forfatter, formidler, arrangør mm.  www.overtonesang.dk 

Oplæg til workshop (4 sider) klik og kik!


Kl. 11.00: Knud Riishøjgård: Stemme og elektronik

Komponisten Knud Riishøjgård vil vise rundt i maskinrummet i de effekter og instrumenter, som indgår i hans performances. Det er programmer som kan afvikles på en almindelig computer, og kan styres af stemmens klang. Der er loopmaskiner, filtre, forvrængning og en masse andet - og de demonstreres i lyntempo og oveni hinanden.

Knud Riishøjgård har siden 1980'erne arbejdet kunstnerisk og konkret med forbindelse mellem musikere og maskiner. Den software som bliver vist, vil samtidig blive lagt frit tilgængelig på nettet.  www.knudriis.dk , http://consonic.wordpress.com


Kl. 12.00: Birgitte Helena Winther: Lydhealing og stemmens forvandlende kraft

Din intuitive stemme rummer en fantastisk, helbredende og forvandlende kraft. Uanset hvordan dine stemmemæssige forudsætninger er, kan du arbejde med at heale dig selv fri for ubalancer, tilstande, sygdom, mønstre, og du kan synge og sounde dig til mere frihed, mere udtryk og komme i bedre kontakt med din power og indre visdom.

På workshop'en får du smagsprøver på enkle øvelser med din intuitive stemme og tips til hvordan du kan komme videre med dit indre arbejde gennem stemmen.

BirgitteHelena har privat praksis i København og på Vestsjælland og underviser blandt andet i de to første dele af Soul Voice programmet, som er en international uddannelse i lydhealing og terapeutisk stemmearbejde. www.birgittehelena.dk


Kl. 13.00: Laura Kamis Wrang: Den levende oplæsning

Læser du højt for dit barn? Kunne du tænke dig, at dit barn var med i oplæsningen? Kom og hør hvordan du kan gøre oplæsningen interaktiv, og bliv inspireret til at bruge din stemme på nye måder.

Laura Wrang er skuespiller, fortæller og performance coach. Hun er medforfatter til bogen "Levende Fortællinger" om dialogisk oplæsning ( Dansk Psykologisk Forlag 2010), og har været brugt som både konsulent og underviser til flere projekter omkring både oplæsning og fortælling, senest i Rudersdal Kommune. Laura er to-sproget, så de kurser, hun har undervist i, har både været på dansk og engelsk. www.laurakamiswrang.dk


Kl. 14.00: Tahir Dalager: Human Beatbox

Hvad er hemmeligheden bag det menneskelige trommesæt? Beatboxing er en vokal percussionsform, hvor man producerer trommerytmer og lyde med mund, tunge, læber og stemme. Hør hvordan de vildeste lyde opstår, når en mand møder en mikrofon.

Tahir Dalager er en af Danmarks bedste beatboxere og har bl.a. optrådt i Stemmer fra Østre Gasværk og Scenen er din.

Tahir Dalager på YouTube


15.00: Sanne Graulund: Stemmens frihed og spontanitet - Bindevævsmassage og rolfmovement-øvelser i sangundervisningen.

Bindevævet er et stærkt, elastisk materiale, der kan betragtes som et stort net, som binder kroppens væv og organer sammen og giver kroppen form.“Frossent” eller stivnet væv kan på langt sigt fastholde kroppen i låste uhensigtsmæssige strukturer, som har betydning for din generelle kropsholdning og åndedrættet. Dette får indflydelse på stemmens frihed og spontanitet. De øvelser, jeg laver, er meget enkle, men har en fantastisk effekt, og kan laves af alle. Nogle siger, at det nærmest er magisk, når først de er begyndt at lave øvelserne regelmæssigt.

Sanne Graulund: Komponist, sanger, pianist. Har udgivet cd'erne "Midt i det Hele" og "Better Get some Dreams", skrevet filmmusik og har været kapelmester på teaterforestillinger. www.sannegraulund.dk , www.myspace.com/sannegraulund


16.00: Malene Bichel: Mindfulness og playfulness - kreativitetens to ben.

Vi arbejder med mindfulness og playfulness for at komme i kontakt med friheden og kreativiteten i stemmen. Mindfulness beskæftiger sig med at slippe forventninger og meninger ved at fokusere på sanseligt ikke vurderende nærvær, mens playfulness driller og leger med forventninger, identifikationer og møder friheden gennem leg og nysgerrighed. Vi vil bruge stemmen på mange forskellige måder i lyd, sang og tale og der kræves ingen forudsætninger. 

Malene Bichel er klassisk uddannet sanger med speciale i eksperimenterende musik og improvisation. Hun er desuden yoga- og meditationslærer, og arbejder som konsulent med kreative kollektive processer. www.malenebichel.dk
Comments